Aktiviteter

Foredrag i Vor Frelser Kirkecenter.

Aalborg under Besættelsen, 10. september 14.30

Foredrag Aalborg Folkeuniversitet

Aalborg under besættelsen, 3. november 17.00

Boganmeldelse i Vodskov Avis

Dilemma

 

Tekst:
Jens Peter Bregnballe

Den 7. april udkommer ”Dilemma”, som er en øjnevidneberetning fra 2. verdenskrig af den 92 årige Villy Faurholt Troelsen. Historien er nedskrevet af Civiløkonom Ole Houmann.

Villy Faurholt Troelsen blev af Ole Houmann spurgt, hvorfor han aldrig tidligere havde fortalt historien, om hans liv som modstandsmand, og svaret lød:

”Hvem skulle jeg fortælle det til? Med hvilket formål”. Stikkerlikvideringer, sabotage, fængselsophold, krigens livsvilkår for danskerne er heller ikke en munter opbyggende historie, og meget svær at fortælle, for de moralske valg for modstandsfolkene blev efter krigen diskuteret og af nogen forsvaret og af nogen fordømt.

Modstandsmanden Villy Faurholt Troelsen døde, en uge efter sin 92 års fødselsdag, og nåede desværre ikke at opleve udgivelsen af sine krigserindringer.

Bogen giver en beskrivelse af Villy Faurholt Troelsen´s personlige oplevelser af og holdninger til krigens sidste 9 måneder, hvor han som aktiv modstandsmand i modstandsgruppen Holger Danske kæmpede, og måtte sidde som fange i Shellhuset, overleve englændernes bombardement heraf, og slutteligt sidde som fange i Frøslevlejren frem til krigens slutning.

Læs bogen og få en personlig fortælling om de mange dilemmaer, man ikke kunne lade ligge, men man som menneske skulle tage stilling til, og gøre valg, der havde store konsekvenser for andre mennesker og én selv.

Vi har spurgt til Ole Houmann´s motivation til at nedskrive og irammesætte Villy Faurholt Troelsen´s historie. Interviewet med ham får du i en senere udgave af avisen.

 

Dilemma Af Ole Houmann

Tekst: Ole Houmann ; fotograf: Ole Houmann ; redaktør: Anna Line Søgaard ; illustrator: Jens Schmidt-Andersen, Udgiver: Forlaget Mellemgaard, Udgivelsesår: 2014, 1. udgave, 1. oplag, Omfang: 203 sider, illustreret, Referencer: Med litteraturhenvisninger, ISBN 978-87-93126-82-4. Den 92 årige tidligere modstandsmand Villy Faurholt Troelsen fortæller for første gang sin historie. Udkommer 07.04.2014 på Forlaget Mellemgaard. Vejledende pris: kr. 199,95.

Første anmeldelse af Dilemma

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

“Dilemma” i Nordjyske Stiftstidende af Jens Henneberg (07.04.2014):

 

“Låsesmeden som gjorde modstand”

 

ERINDRINGER Ole Houmann: “Dilemma” 24. januar i år døde den 92-årige modstandsmand Villy Faurholt Troelsen i Aalborg, som han var flyttet til.
Han er omdrejningspunktet i den bog, som den pensionerede økonomidirektør Ole Houmann, bosiddende i Vestbjerg, nu debuterer med som forfatter.
Den 22-årige københavnske låsemontør på Ruko, Villy Troelsen, var medlem af den legendariske modstandsgruppe Holger Danske, og han var involveret i både sabotager og stikkerlikvideringer.
Han blev taget til fange af Gestapo 2. februar 1945 og overlevede ved et utroligt held bombardementet 21.
marts samme år af Shellhuset, hvorefter han blev overført til Frøslevlejren, hvor han opholdt sig til befrielsen 5. maj 1945.
Da han blev spurgt om, hvorfor han valgte Holger Danske frem for BOPA, brød hans socialdemokratiske indstilling igennem: ” Det kunne overhovedet ikke komme på tale, de var jo kommunister!” Villy Troelsen overlevede. Houmann nævner, at beregninger viser, at tiden som aktiv modstandsmand i gennemsnit lå på ½ år. Derefter var de enten døde, taget til fange eller på anden måde sat ud af spillet.
Men Troelsen var mærket, først og fremmest af likvideringen af stikkeren Carl Marius Robert Frederiksen 19. januar 1945. Da han sammen med en kammerat modtog ordren, havde han ingen problemer.
På Kongens Nytorv fik de kontakt med Frederiksen, der pludselig blev et menneske: “Han er en høj og statelig mand, han er særdeles velklædt.
Men han ligesom udstråler nedladenhed og overlegenhed over for andre mennesker”.
I dag ræsonnerer han: ” Jeg har aldrig fortrudt min handling: Men jeg har tit tænkt på, om det ikke er lidt fejt at skyde en mand ned bagfra!” Men han var ikke i tvivl om, at likvideringerne var nødvendige.
Han fortæller: ” Efter krigen er der mange, der vil kloge sig på likvideringerne. Meget er det rene vrøvl, som jeg ikke gider høre på. Så jeg holder bare min mund med, at jeg har deltaget i modstandsbevægelsen.” “Dilemma” har Houmann kaldt sin bog. Et af dem var Christian Michael Rottbølls tragiske skæbne. Myndighederne fastholdt, at dansk ret skulle gælde i Danmark.
Det var okay med tyskerne, så længe de danske myndigheder selv gjorde det nedrige arbejde med at opklare, arrestere og dømme modstandsfolkene. Denne holdning var årsagen til, at dansk politi dræbte en dansk modstandsmand.
Troelsen fortsatte efter befrielsen sit arbejde på Ruko i København og blev sendt til Aalborg for at starte en filial.
Han bagatelliserer de psykologiske omkostninger og har ikke ladet sine omgivelser mærke noget fra den bevægede tid i hans tilværelse.
Ole Houmann perspektiverer Troelsens indsats gennem en historisk redegørelse om de fem år, men det er det fængslende portræt af en yderst beskeden modstandsmand, der hæfter sig i læserens hukommelse.”

 

Et illustreret dilemma

Der findes ikke så mange forskellige foto fra besættelsen, derfor er mange fotos gengangere fra tidligere udgivelser. For at gøre Dilemma mere dramatisk, fik jeg min gamle ven Jens Schmidt-Andersen, der er uddannet tegner, til at illustrere bogen, så de dramatiske begivenheder fra bogens tekst fastholdes som billede.

Jens kan du finde her: Web: http://www.positivdesign.dk

 

Et sidste farvel til en tapper modstandsmand

Villy fortæller

Villy Faurholt Troelsen f. 19.01.1922 d. 24.01.2014

Villy Faurholt Troelsen, Plejehjemmet Thulebakken, Aalborg, er død, en uge efter sin 92 års fødselsdag.

Villy Troelsen havde haft et usædvanligt liv. Han blev under den tyske besættelse 1940-45 medlem af den københavnske modstandsgruppe Holger Danske, men først som 90-årig fortalte han om de år. Nogle måneders illegal aktivitet kom til at præge hele hans liv.

Villy Troelsen huskes sikkert stadig af mange nordjyder. Han var Ruko-manden, leder af Rukos værksted i  Slotsgade i Aalborg i en menneskealder, en dygtig fagmand, og et meget beskedent menneske.

Villy blev født i Herluf Trolles Gade i det indre København. Som 15-årig blev han ansat på Danmarks førende virksomhed inden for låsesystemer, Ruko, og her var han indtil pensioneringen som 67-årig. Han havde usædvanlig flair for tekniske detaljer og avancerede hurtigt til at blive en værdsat montør.

Villy Troelsen er 22 år, da han bliver tilsluttet modstandsorganisationen Holger Danske 3 i sommeren 1944, først i Afdeling John og, da den bliver optrevlet, i Afdeling John/Eigil. Han deltager i en række kampaktioner, sabotage, er med i dækningsgrupper og våbentransport og lever under et voldsomt pres. Selv da han er under jorden arbejder han stadig på Ruko.

Den overvejende kampform for afdelingen i Holger Danske er likvidering af stikkere, og en dag var også Villy med til at dræbe, efter ordre. Det blev noget han gemte væk og ikke nævnte for nogen, fordi han blev meget påvirket af debatten efter krigen om likvideringerne, drab eller nødvendighed.

Villy Troelsen blev taget af tyskerne på sin arbejdsplads i Ruko i februar 1945 og indsat i Vestre Fængsel. Og så startede det tyske Gestapos afhøringer. Det skete i Shellhuset, oppe i en af de små celler i øverste etage, også den dag i marts 1945, da engelske fly lægger bygningen i ruiner. Han redder livet, men fanges igen og bliver ført til Frøslevlejren, hvor han oplever befrielsen 5. maj 1945.

Senere vender han hjem til København og får sin stilling ved Ruko tilbage og bliver først i 1950’erne sendt til Aalborg for at åbne og lede en ny filial for virksomheden. Han og hustruen Gerda flytter ind i det helt nybyggede Samsøgade 40 i Ø-gadekvarteret og starter et liv, langt fra deres hidtidige miljø i København. Her når de også at fejre diamantbryllup, men 14 dage efter bryllupsfesten dør Gerda i 2008. Siden flyttede Villy til Plejehjemmet Thulebakken.

Villy døde få uger før en bog om hans begivenhedsrige ungdom udkommer.  Bogen Dilemma er skrevet af Ole Hahn Houmann, Vestbjerg.

Villy Troelsen efterlader sønnerne Claus og Ole, fire børnebørn og to oldebørn.