Plakat fra udstillingen – 2015

Udstillingen på Forsvars- og Garnisonsmuseet fortæller om en dansk befolkning, der vælger at betale tyskerne med fødevarer og betonbunkere for at slippe for det værste af krigens gru og ondskab.  Men også om en lille håndfuld mænd og kvinder, der griber til våben, og ikke mindst de danske krigssejlere, der sikrer at landet ikke at blive stemplet som tysk vasalstat. 

Efter befrielsen går der endnu næsten fem år, før alle krigens regninger er opgjort og betalt. Landsforræderne skal stilles for retten og dømmes.

250.000 flygtninge fra Østpreussen, bliver efter befrielsen overladt i dansk varetægt. Flygtningene kan kun hjemsendes drypvis. De sidste forlader landet i 1949.

Åbningstalen holdes af tidligere forsvarsminister Søren Gade

Museet er kommet i besiddelse af den tidligere fotograf Christians Andersens billedsamling fra Aalborg under besættelsen. Christian Andersen drev en fotoforretning, hvor han fremkaldte film, også for de tyske soldater. Derfor kan museet vise Aalborgbilleder, som ikke tidligere har været offentliggjort.

TV2 Nord har bidraget til udstillingen med klip fra filmmanden Jess Jessens unikke samling af film fra krigens Aalborg.

Et stort, autoritært og militariseret Tyskland har op gennem historien været en besværlig nabo for småstaten Danmark. Krigene i 1848 – 51 og 1864 og besættelsen 1940 – 45 er tydelige beviser herpå. Museet kan også fortælle den gode historie om et demokratisk Tyskland og Danmark, der i halvtredserne indgår aftale om gensidig respekt for hinandens mindretal og om et snævert NATO-samarbejde. Et dårligt naboskab bliver ændret til et godt, varmt og varigt samarbejde, til fordel for begge landes befolkninger.